
Suplementacja a zdrowie, czyli witaminy w pigułkach
Nietolerancja laktozy to jedna z częściej stwierdzanych nietolerancji pokarmowym wśród osób dorosłych w Polsce. Wynika ze zbyt małej aktywności enzymów trawiących cukier mleczny w przewodzie pokarmowym. Manifestuje się objawami takimi jak ból brzucha, wzdęcia czy biegunka, występującymi po spożyciu produktów mlecznych. W przypadku nietolerancji laktozy zaleca się znaczne ograniczenie jej spożycia poprzez wyeliminowania produktów mlecznych ze swojej codziennej diety. Tylko jak to zrobić, gdy nabiał pojawia się w niemal każdym naszym posiłku?
Nie wyobrażasz sobie śniadania bez owsianki? Nie martw się, można ją przygotować bez użycia mleka krowiego. Z pomocą przychodzą napoje roślinne. Na sklepowych półkach znajdziemy ,,mleko” ryżowe, kokosowe, owsiane, sojowe, migdałowe czy z orzechów nerkowca. Jeżeli dbasz o linię, wybieraj te bez dodatku cukru.
Do kawy, podobnie jak do owsianki, możemy dolać ,,mleko” roślinne. Napoje roślinne, podobnie jak mleko krowie, można spienić w ekspresie do kawy i przygotować ulubione latte czy cappuccino. Smak kawy z napojem roślinnym oczywiście różni się od tradycyjnej kawy z mlekiem, jednak można się do niego przyzwyczaić.
W daniach obiadowych dobrze sprawdza się gęste mleko kokosowe, śmietana sojowa, napój jaglany czy śmietana owsiana. W zależności od rodzaju potrawy, można wybrać odpowiedni produkt i cieszyć się zdrowym jedzeniem bez objawów nietolerancji pokarmowej.
Fani tradycyjnego budyniu powinni spróbować budyniu z kaszy jaglanej, ugotowanego na roślinnym mleku, z dodatkiem banana, kakao i masła orzechowego. Masę do ciasta można przygotować z nasion chia i owoców. Bitą śmietanę można zastąpić śmietanką kokosową lub tzw. aquafabą, czyli wodą pozostałą po gotowaniu ciecierzycy lub innej rośliny strączkowej. Zdrowy, smaczny i bezmleczny czekoladowy mus do kanapek można przygotwać z awokado, kakao, mleka roślinnego, bakalii i orzechów, zaś krem o smaku słonego karmelu z daktyli, masła orzechowego, gęstego kokosowego mleka, soli i kawałków orzechów arachidowych. Pyszne ciasto mogące spokojnie zastąpić sernik można przygotować z orzechów nerkowca. Amatorzy deserów lodowych powinni przerzucić się na sorbety owocowe lub lody wegańskie, przygotowywane na bazie orzechów, nasion i owoców.
W sałatkach zamiast sera można zastosować tofu, czyli twarożek sojowy. Makaron lub pizzę można posypać płatkami drożdżowymi, które całkiem nieźle imitują parmezan. Sos ,,serowy” można przygotować na bazie ziemniaków, oleju roślinnego, czosnku, płatków drożdżowych i przypraw takich jak suszona cebula i słodka papryka.
Aby zapobiec wzdęciom i uczuciu pełności, warto przyjąć Espumisan. Zawiera on symetykon, który zmniejszając napięcie powierzchniowe pęcherzyków gazu, ułatwia ich pękanie i wydalanie z organizmu. Aby usprawnić procesy trawienne można także wypić ziołowy napar i udać się na spacer.