Tarot Online

Czym zastąpić laktozę w diecie?

Niniejszy artykuł pod tytułem Trening pośladków – Jak mieć pupę marzeń? nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Trening pośladków – Jak mieć pupę marzeń? należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Nietolerancja laktozy to jedna z częściej stwierdzanych nietolerancji pokarmowym wśród osób dorosłych w Polsce. Wynika ze zbyt małej aktywności enzymów trawiących cukier mleczny w przewodzie pokarmowym. Manifestuje się objawami takimi jak ból brzucha, wzdęcia czy biegunka, występującymi po spożyciu produktów mlecznych. W przypadku nietolerancji laktozy zaleca się znaczne ograniczenie jej spożycia poprzez wyeliminowania produktów mlecznych ze swojej codziennej diety. Tylko jak to zrobić, gdy nabiał pojawia się w niemal każdym naszym posiłku?

Poranna owsianka

Nie wyobrażasz sobie śniadania bez owsianki? Nie martw się, można ją przygotować bez użycia mleka krowiego. Z pomocą przychodzą napoje roślinne. Na sklepowych półkach znajdziemy ,,mleko” ryżowe, kokosowe, owsiane, sojowe, migdałowe czy z orzechów nerkowca. Jeżeli dbasz o linię, wybieraj te bez dodatku cukru.

Kawa z mlekiem

Do kawy, podobnie jak do owsianki, możemy dolać ,,mleko” roślinne. Napoje roślinne, podobnie jak mleko krowie, można spienić w ekspresie do kawy i przygotować ulubione latte czy cappuccino. Smak kawy z napojem roślinnym oczywiście różni się od tradycyjnej kawy z mlekiem, jednak można się do niego przyzwyczaić.

Jak zabielić zupę lub sos?

W daniach obiadowych dobrze sprawdza się gęste mleko kokosowe, śmietana sojowa, napój jaglany czy śmietana owsiana. W zależności od rodzaju potrawy, można wybrać odpowiedni produkt i cieszyć się zdrowym jedzeniem bez objawów nietolerancji pokarmowej.

A na deser…

Fani tradycyjnego budyniu powinni spróbować budyniu z kaszy jaglanej, ugotowanego na roślinnym mleku, z dodatkiem banana, kakao i masła orzechowego. Masę do ciasta można przygotować z nasion chia i owoców. Bitą śmietanę można zastąpić śmietanką kokosową lub tzw. aquafabą, czyli wodą pozostałą po gotowaniu ciecierzycy lub innej rośliny strączkowej. Zdrowy, smaczny i bezmleczny czekoladowy mus do kanapek można przygotwać z awokado, kakao, mleka roślinnego, bakalii i orzechów, zaś krem o smaku słonego karmelu z daktyli, masła orzechowego, gęstego kokosowego mleka, soli i kawałków orzechów arachidowych. Pyszne ciasto mogące spokojnie zastąpić sernik można przygotować z orzechów nerkowca. Amatorzy deserów lodowych powinni przerzucić się na sorbety owocowe lub lody wegańskie, przygotowywane na bazie orzechów, nasion i owoców.

Ser też można zastąpić

W sałatkach zamiast sera można zastosować tofu, czyli twarożek sojowy. Makaron lub pizzę można posypać płatkami drożdżowymi, które całkiem nieźle imitują parmezan. Sos ,,serowy” można przygotować na bazie ziemniaków, oleju roślinnego, czosnku, płatków drożdżowych i przypraw takich jak suszona cebula i słodka papryka.

A jeżeli już zdarzy mi się zjeść nabiał?

Aby zapobiec wzdęciom i uczuciu pełności, warto przyjąć Espumisan. Zawiera on symetykon, który zmniejszając napięcie powierzchniowe pęcherzyków gazu, ułatwia ich pękanie i wydalanie z organizmu. Aby usprawnić procesy trawienne można także wypić ziołowy napar i udać się na spacer.