Czysta 15 – co to takiego?

143
Czysta 15 - co to takiego?

Dirty Dozen to publikowane co rocznie przez amerykańską organizację pozarządową Environmental Working Group zestawienie owoców i warzyw, które są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. Alternatywą dla tej listy jest tzw. Czysta 15. Co to takiego?

Czysta 15 – co to takiego?

Czysta 15 – co to takiego? To lista zdrowych owoców i warzyw, ranking produktów, w których wykazano najniższe całkowite stężenie pozostałości pestycydów. Warzywa i owoce znajdujące się na liście zatytułowanej Czysta Piętnastka można kupować w wersji nieekologicznej, ponieważ nie wykryto u nich pozostałości toksycznych pestycydów.

Czysta 15 – co to takiego? Które owoce i warzywa znajdują się na liście?

Na liście czystych owoców i warzyw, sporządzonej w tym roku, znalazły się:

  • Awokado
  • Kukurydza
  • Ananas
  • Kapusta
  • Cebula
  • Groszek
  • Papaja
  • Szparagi
  • Mango
  • Bakłażany
  • Melony
  • Kiwi
  • Kantalupa
  • Kalafior
  • Brokuły

Ranking Dirty Dozen

Alternatywą dla Czystej Piętnastki jest Ranking „Parszywa Dwunastka”, tzw. Dirty Dozen. To zestawienie owoców i warzyw, których powinno się unikać w nieekologicznych wersjach z uwagi na zawarte w nich pozostałości szkodliwych pestycydów. Badania wykazały, że w nieekologicznych owocach i warzywach może występować aż 230 różnych rodzajów szkodliwych pestycydów, warto więc zastępować produkty z listy Dirty Dozen ich organicznymi lub ekologicznymi odpowiednikami. Pestycydy są toksyczne dla ludzi i mogą mieć negatywny wpływ na wiele układów ludzkiego organizmu (w tym przede wszystkim na układ nerwowy) oraz powodować choroby nowotworowe.

Jakie są najbardziej zanieczyszczone owoce?

Najwyższe miejsca na liście produktów najbardziej skażonych pestycydami (co roku) zajmują… truskawki, wysoko na liście znajdują się zawsze nektarynki, jabłka oraz winogrona. Mimo że owoce te są płukane na polach hodowlanych oraz myte przed jedzeniem, zawierają bardzo dużo pozostałości pestycydów i mają skłonność do kumulowania zanieczyszczeń i toksyn.

Na liście Dirty Dozen opublikowanej przez Environmental Working Group w tym roku znalazły się:

  • Truskawki
  • Szpinak
  • Nektarynki
  • Jabłka
  • Winogrona
  • Brzoskwinie
  • Wiśnie
  • Gruszki
  • Pomidory
  • Seler
  • Ziemniaki
  • Papryka

Należy unikać tych produktów w ich nieekologicznych wersjach i starać się je zastępować odpowiednikami pochodzącymi z gospodarstw ekologicznych. Kompletne listy warzyw i owoców, uszeregowane w kolejności od tych najbardziej zanieczyszczonych, do tych o najmniejszej ilości szkodliwych toksyn można znaleźć między innymi na stronie internetowej EWG – Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej.