Tofu to białe gumowate kostki, które nie wyglądają zbyt zachęcająco. A przepisy na przyrządzenie z nich raczej szybko do głowy nie wpadają. Zobacz, więc top 6 przepisów na dania z tofu, które możesz wykorzystać.
Tofu – dlaczego warto włączyć go do diety?
Tofu to twarożek sojowy, który powstaje podczas koagulacji mleka sojowego. Najczęściej spotkać tą potrawę możemy w kuchni azjatyckiej, jak również występuję w diecie wegetarian. To dobra alternatywa, która zastąpi mięso. Pytanie, które się nasuwa brzmi „Czy warto korzystać w swoich posiłkach z tofu”? Jeśli kiedyś, gdzieś twój język miał styczność z tym twarożkiem to wiesz, że jest gumowate i prawie bez smakowe. Jednym sposobem na dobre dania z tofu to nauka jego przyrządzania. Włączenie do diety tego produktu to świetny pomysł, ponieważ zawiera pełnowartościowe białko, tłuszcze nasycone i wiele witaminy takich jak: A, E ,witaminy z grupy B, a także żelazo, magnez, wapń i potas. Tofu same w sobie nie zawiera cholesterolu i jest niskokaloryczne. Dzięki posiadanym przeciwutleniaczom i fitoestrogenom zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby serca. Fitoestrogeny wpływają korzystnie na jędrność skóry.
Jak przyrządzać tofu?
Tofu to bardzo uniwersalnym produkty. Można je smażyć, grillować i marynować, a dzięki dobremu pochłanianiu smaków idealnie nadaje się do dań słodkich i słonych. Oto top 6 przepisów na dania z tofu:
Warzywa azjatyckie z tofu
- Podsmaż na patelni mieszankę warzyw chińskich.
- Dodaj do tego kilka kropel sosu sojowego i pikantnego sosu chilli.
- Dodaj tofu pokrojone w kostkę i smaż do uzyskania złotego koloru.
- Na koniec posyp to wszystko sezamem i kiełkami fasoli.
Sałatka z tofu
- Przygotuj swoje ulubione warzywa np. ogórek, pomidor, papryka, mieszankę sałat lub szpinak.
- Tofu zamarynuj w oliwie z oliwek w rozgniecionym czosnku, małym kawałku startego imbiru i sosie sojowym.
- Po 15 minutowej kąpieli tofu w marynacie usmaż je.
- Marynatą polej wcześniej przygotowane warzywa. Dodaj tofu.
- Udekoruj nasionami np. pestki dyni czy niesolonymi nerkowcami.
Tofu w wersji słodkiej
- Tofu pokrój w cienkie i długie paluszki.
- Wymieszaj je z sosem klonowym albo miodem.
- Dodaj sezam i posiekane drobno orzechy.
- Smaż na patelni do uzyskania złocistego koloru.
Jajecznica z tofu
- Na patelni podsmaż posiekaną cebulą i ząbek czosnku, który został rozgnieciony.
- Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i szynkę.
- Tofu rozgnieć widelcem i wrzuć na patelnie.
- Smaż to wszystko przez 5 minut.
- Na koniec dopraw solą, pieprzem i posyp szczypiorkiem.
Wiórki kokosowe i tofu
- Wybierz tofu, które będzie wędzone.
- Pokrój je na grube plastry.
- Następnie zrób panierkę z jajka i wiórków kokosowych.
- Na patelni smaż z dwóch stron do złocistego koloru.
- Możesz podać z sosem chilli.
Zapiekanka z twarożkiem tofu
- Pokrój w dużą kostkę warzywa takie jak ziemniaki, cukinię, paprykę i bakłażana.
- Dodaj cebulę pokrojoną w piórka.
- Smaż to wszystko przez pół godziny.
- Następnie dodajemy pokrojone tofu w kostkę i rozgnieciony ząbek czosnku.
- Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do pieca na 15 minut.