Tarot Online

Dania z tofu – Top 6 przepisów na zdrowe jedzenie

Tofu to białe gumowate kostki, które nie wyglądają zbyt zachęcająco. A przepisy na przyrządzenie z nich raczej szybko do głowy nie wpadają. Zobacz, więc top 6 przepisów na dania z tofu, które możesz wykorzystać.

Tofu – dlaczego warto włączyć go do diety?

Tofu to twarożek sojowy, który powstaje podczas koagulacji mleka sojowego. Najczęściej spotkać tą potrawę możemy w kuchni azjatyckiej, jak również występuję w diecie wegetarian. To dobra alternatywa, która zastąpi mięso. Pytanie, które się nasuwa brzmi „Czy warto korzystać w swoich posiłkach z tofu”? Jeśli kiedyś, gdzieś twój język miał styczność z tym twarożkiem to wiesz, że jest gumowate i prawie bez smakowe. Jednym sposobem na dobre dania z tofu to nauka jego przyrządzania. Włączenie do diety tego produktu to świetny pomysł, ponieważ zawiera pełnowartościowe białko, tłuszcze nasycone i wiele witaminy takich jak: A, E ,witaminy z grupy B, a także żelazo, magnez, wapń i potas. Tofu same w sobie nie zawiera cholesterolu i jest niskokaloryczne. Dzięki posiadanym przeciwutleniaczom i fitoestrogenom zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby serca. Fitoestrogeny wpływają korzystnie na jędrność skóry.

Jak przyrządzać tofu?

Tofu to bardzo uniwersalnym produkty. Można je smażyć, grillować i marynować, a dzięki dobremu pochłanianiu smaków idealnie nadaje się do dań słodkich i słonych. Oto top 6 przepisów na dania z tofu:

Warzywa azjatyckie z tofu

  • Podsmaż na patelni mieszankę warzyw chińskich.
  • Dodaj do tego kilka kropel sosu sojowego i pikantnego sosu chilli.
  • Dodaj tofu pokrojone w kostkę i smaż do uzyskania złotego koloru.
  • Na koniec posyp to wszystko sezamem i kiełkami fasoli.

Sałatka z tofu

  • Przygotuj swoje ulubione warzywa np. ogórek, pomidor, papryka, mieszankę sałat lub szpinak.
  • Tofu zamarynuj w oliwie z oliwek w rozgniecionym czosnku, małym kawałku startego imbiru i sosie sojowym.
  • Po 15 minutowej kąpieli tofu w marynacie usmaż je.
  • Marynatą polej wcześniej przygotowane warzywa. Dodaj tofu.
  • Udekoruj nasionami np. pestki dyni czy niesolonymi nerkowcami.

Tofu w wersji słodkiej

  • Tofu pokrój w cienkie i długie paluszki.
  • Wymieszaj je z sosem klonowym albo miodem.
  • Dodaj sezam i posiekane drobno orzechy.
  • Smaż na patelni do uzyskania złocistego koloru.

Jajecznica z tofu

  • Na patelni podsmaż posiekaną cebulą i ząbek czosnku, który został rozgnieciony.
  • Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i szynkę.
  • Tofu rozgnieć widelcem i wrzuć na patelnie.
  • Smaż to wszystko przez 5 minut.
  • Na koniec dopraw solą, pieprzem i posyp szczypiorkiem.

Wiórki kokosowe i tofu

  • Wybierz tofu, które będzie wędzone.
  • Pokrój je na grube plastry.
  • Następnie zrób panierkę z jajka i wiórków kokosowych.
  • Na patelni smaż z dwóch stron do złocistego koloru.
  • Możesz podać z sosem chilli.

Zapiekanka z twarożkiem tofu

  • Pokrój w dużą kostkę warzywa takie jak ziemniaki, cukinię, paprykę i bakłażana.
  • Dodaj cebulę pokrojoną w piórka.
  • Smaż to wszystko przez pół godziny.
  • Następnie dodajemy pokrojone tofu w kostkę i rozgnieciony ząbek czosnku.
  • Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do pieca na 15 minut.