
Suplementacja a zdrowie, czyli witaminy w pigułkach
Choroba refluksowa przełyku polega na tym, że kwaśne treści żołądka są zarzucane do przełyku i powodują wiele nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak zgaga lub pieczenie. Jak powinna wyglądać dieta na refluks?
Choroba refluksowa, czyli nieprawidłowe cofanie się kwaśnych treści żołądka do przełyku występuje u około 40% mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych. Główne objawy refluksu to zgaga i podrażnienie przełyku, ryzyko pojawienia się tej choroby wzrasta z wiekiem. Główne przyczyny to zaburzenia pracy mięśnia dolnego zwieracza przełyku, który kurczy się zbyt słabo lub zbyt często się rozkurcza, w wyniku czego do przełyku są zarzucane enzymy trawienne oraz drażniący kwas żołądkowy.
Do refluksu może dojść wskutek:
Nie należy lekceważyć tych dolegliwości, ponieważ nieleczona choroba refluksowa może doprowadzić do raka przełyku. Jak wygląda dieta na refluks?
Pierwszy krok do wyleczenia objawów refluksu to zmiana diety. Posiłki powinny być lekkostrawne, tak, by przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Zalecane produkty spożywcze to:
Aby zwalczyć refluks przełykowo-żołądkowy, należy jeść częściej, ale powoli i małymi porcjami. Należy unikać produktów spożywczych, które zwiększają produkcję kwasów żołądkowych i w trakcie jedzenia należy zachować wyprostowaną postawę. W przypadku, gdy lekarz stwierdzi zaawansowaną postać choroby, podaje się leki hamujące produkcję soków żołądkowych oraz osłaniające błonę śluzową przełyku. W ekstremalnych sytuacjach zlecana jest operacja, po której kontynuowane jest leczenie farmakologiczne.