
Suplementacja a zdrowie, czyli witaminy w pigułkach
Każde dziecko uwielbia czekoladę, tak samo każdy dorosły człowiek pamiętając smak dzieciństwa,będąc w sklepie i mijając półkę z niesamowicie pyszną zawartością, nie jest wstanie odmówić sobie spróbowania, chociaż kawałeczka. Czekolada ma dużo pożytecznych plusów – poprawia nam zły humor, to dobry pomysł na mały,słodki prezent i możemy ją wykorzystywać na różne sposoby w kuchni. Jednak nie możemy zapominać o jej złej stronie, jakim jest otyłość czy cukrzyca. Dlatego mamy kilka pomysłów na zastąpienie kupnej czekolady – domowymi zdrowszymi przepisami.
Przygotowanie: Każdy ze składników trzeba dokładnie wymieszać, na gładką masę dodając orzechy, ewentualnie inne warianty. Następnie tak przygotowaną masę należy nałożyć do plastikowej foremki. Czekoladę mrozimy przez 30 min w zamrażalce.
Przygotowanie: Mielimy płatki owsiane i otręby, dodajemy sodę i kakao – mieszamy. W drugiej misce mieszamy jaja,jogurt, mleko i miód. Wszystkie składniki łączymy. Powstałą masę przekładamy do formy na muffinki, możemy w każdą muffinke wetknąć kostkę czekolady,ewentualnie po upieczeniu udekorować kwaśnym dżemem. Muffinki pieczemy 15-18 min w 180 stopniach.
Przygotowanie: Kasze jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku. Wszystkie składniki blendujemy na gęstą masę. (masę regulujemy dodając mleka). Na koniec taki deser dekorujemy np.świeżymy owocami.
Przygotowanie: Czekoladę roztapiamy na małym ogniu. Po roztopieniu się czekolady, wlewamy ją do blendera i dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy do powstania koktajlu. Najlepiej wypić od razu po zrobieniu.