Tarot Online

Fit czekolada – 4 przepisy na zdrowe potrawy

Niniejszy artykuł pod tytułem Trening pośladków – Jak mieć pupę marzeń? nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Trening pośladków – Jak mieć pupę marzeń? należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Każde dziecko uwielbia czekoladę, tak samo każdy dorosły człowiek pamiętając smak dzieciństwa,będąc w sklepie i mijając półkę z niesamowicie pyszną zawartością, nie jest wstanie odmówić sobie spróbowania, chociaż kawałeczka. Czekolada ma dużo pożytecznych plusów – poprawia nam zły humor, to dobry pomysł na mały,słodki prezent i możemy ją wykorzystywać na różne sposoby w kuchni. Jednak nie możemy zapominać o jej złej stronie, jakim jest otyłość czy cukrzyca. Dlatego mamy kilka pomysłów na zastąpienie kupnej czekolady – domowymi zdrowszymi przepisami.

Wegańska i bezglutenowa czekolada

  • 0,5 szklanki płynnego nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3 łyżki syropu klonowego albo innego rodzaju zamienników białego cukru
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • garstka orzechów np. nerkowca (Możesz również opcjonalnie dodać wanilię, rodzynki lub ziarna.)

Przygotowanie: Każdy ze składników trzeba dokładnie wymieszać, na gładką masę dodając orzechy, ewentualnie inne warianty. Następnie tak przygotowaną masę należy nałożyć do plastikowej foremki. Czekoladę mrozimy przez 30 min w zamrażalce.

Czekoladowe muffinki

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki otrębów
  • 2 jaja
  • mały jogurt naturalny (gęsty)
  • 1/4 mleka albo mleka roślinnego
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki miodu
  • pół łyżeczki sody
  • 6 kostek gorzkiej czekolady

Przygotowanie: Mielimy płatki owsiane i otręby, dodajemy sodę i kakao – mieszamy. W drugiej misce mieszamy jaja,jogurt, mleko i miód. Wszystkie składniki łączymy. Powstałą masę przekładamy do formy na muffinki, możemy w każdą muffinke wetknąć kostkę czekolady,ewentualnie po upieczeniu udekorować kwaśnym dżemem. Muffinki pieczemy 15-18 min w 180 stopniach.

Krem czekoladowo-jaglany

  • 60g kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka masła orzechowego ( nie jest wymagany, więc jeśli z jakiego powodu nie możesz jeść, pomiń)
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie: Kasze jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku. Wszystkie składniki blendujemy na gęstą masę. (masę regulujemy dodając mleka). Na koniec taki deser dekorujemy np.świeżymy owocami.

Czekoladowy shake

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • dojrzały banan
  • łyżeczka kakao
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie: Czekoladę roztapiamy na małym ogniu. Po roztopieniu się czekolady, wlewamy ją do blendera i dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy do powstania koktajlu. Najlepiej wypić od razu po zrobieniu.