
Suplementacja a zdrowie, czyli witaminy w pigułkach
Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku? Czym są kalorie i wskaźnik BMR? Jak korzystać z kalkulatorów online i aplikacji do obliczania wskaźnika BMR? Zapraszamy do lektury!
Kaloria (cal) to wartość energii pozyskiwanej z żywności w procesie trawienia. W dietetyce kalorie są używane do określania kaloryczności posiłków, należy je podawać w jednostce kcal, czyli kilokaloria i przeliczać na 100 g produktu.
Według dietetyków największa ilość spożywanych kalorii powinna pochodzić z węglowodanów (ok. 45 – 60%), a następnie tłuszczy (maksymalnie 30%) i białek (ok. 10 – 20%). Węglowodany można znaleźć w produktach zbożowych, owocach i warzywach, natomiast tłuszcze można dostarczyć nie tylko z tłuszczami stosowanymi w kuchni, ale i w przetworach mlecznych, mięsie, orzechach, rybach i nasionach. Białka zawarte są w chudych mięsach i przetworach mlecznych, nasionach roślin strączkowych oraz rybach.
Jednym z pomocnych wskaźników dietowych jest wskaźnik BMR. To wskaźnik, którego celem jest określenie codziennego zapotrzebowania energetycznego, czyli ilości kalorii potrzebnych do utrzymania podstawowych funkcji organizmu. Zapotrzebowanie kaloryczne rośnie wprost proporcjonalnie do ilości wykonywanych aktywności fizycznych i wzrasta, gdy uprawia się intensywne sporty. Inne zapotrzebowanie na kalorie mają mężczyźni i kobiety, a inne dzieci i dorośli.
Do obliczenia zapotrzebowania kalorycznego i wskaźnika BMR są potrzebne następujące informacje:
Zapotrzebowanie kaloryczne można obliczyć w prosty sposób, korzystając ze zdobyczy nowych technologii. Dzienne zapotrzebowanie na kalorie można obliczyć na przykład z pomocą kalkulatora kalorii online. Dzięki tym aplikacjom online poznasz swoje zapotrzebowanie energetyczne i będziesz mógł dostosować do niego prowadzoną dietę. Dowiesz się, jak szybko schudnąć lub przytyć i które wartości będą dla Ciebie najlepsze.
PAMIĘTAJ: Im mniej przetworzony produkt, tym mniej kalorii i więcej odżywczych substancji. Ważną kwestią jest również przygotowywanie produktów, zamiast smażenia i pieczenia, częściej gotuj lub korzystaj z parowaru!