
Suplementacja a zdrowie, czyli witaminy w pigułkach
Bardzo modny stał się ostatnio wegetarianizm. Wpisuje się on nie tylko w humanitarne traktowanie zwierząt, ale również zdrowy i ekologiczny styl życia. Wegetarianie nie chorują na miażdżycę, nie mają raczej również problemów z cholesterolem. Oczywiście dieta wegetariańska wymaga odpowiedniego zbilansowania, aby nie zabrakło w niej żadnych składników odżywczych. Już teraz podpowiemy, że dobrym wyborem będzie skorzystanie z cateringu wegetariańskiego.
Bardzo ważna dla organizmu jest witamina B12. To ona odpowiedzialna jest za budowę czerwonych krwinek. Ponadto pomaga w metabolizowaniu tłuszczu i węglowodanów. Jest zatem niezbędnym składnikiem diety każdego człowieka. Niestety dla wegetarian najwięcej witaminy B12 znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Zatem można ją znaleźć w wątrobie kurzej, a także drobiu, mięsie królika, rybach morskich czy jajach. Semi-wegetarianie, którzy spożywają ryby i jaja mogą zrekompensować sobie straty. Jednak czy całkowitej rezygnacji z produktów odzwierzęcych pozostaje tofu, które wytwarzane jest z mleka sojowego, a także pieczarki. Jednak konieczna może być tutaj dodatkowa suplementacja. Dobrze sprawdzają się np. algi morskie, w które może być zawinięte wegetariańskie sushi z ogórkiem, awokado i marynowanym imbirem. Liście nori mogą być także źródłem witaminy B12.
Jak wiadomo dla prawidłowej pracy serca, a także układu krwionośnego niezwykle ważne jest żelazo w diecie. Bogatym jego źródłem są warzywa strączkowe takie jak groch, soczewica i fasola. Powinny one na stałe zagościć w diecie wegetariańskiej. Produkty bogate w żelazo warto łączyć z witaminą C, która wspiera jego wchłanianie. Bogate są w nią nie tylko cytrusy, ale również kapusta, brokuły, czy pomidory, również w formie koncentratu. Zatem doskonałym i prostym wegetariańskim posiłkiem może być ryż z fasolą i sosem pomidorowym.
Niezwykle istotna jest również podaż wapnia, które wzmacnia kości i stawy. Jeśli rezygnujesz z produktów mlecznych, to możesz do swojej diety włączyć tofu, szpinak, brokuły, kalafior i pomidory, które są jego źródłem. Możesz postawić również na sezam i migdały, które doskonale smakują z sałatą rukolą, która także jest źródłem żelaza. Niezbędne będzie również pełnoziarniste pieczywo bogate w witaminę D. Z kolei witamina K2 niezbędna do ich przyswajania obecna jest w wielu produktach odzwierzęcych, m.in. żółtku jaj, czy wątróbce gęsiej, ale wegetarianie znów mogą liczyć na japońskie specjały, czyli natto, przygotowywane ze sfermentowanych ziaren soi.
Zasadniczo produkty spożywcze można podzielić na 5 grup. Należą do nich: rośliny strączkowe, zboża, orzechy i nasiona, nabiał i ryby, a także pozostałe warzywa i owoce. W zbilansowanej diecie należy w każdym posiłku łączyć przynajmniej 3 z nich. W przypadku wegetarian rezygnujących z nabiału odzwierzęcego jest wiele alternatyw, gdyż są już jogurty, a także przetwory mleczne tworzone z soi, migdałów, czy mleka kokosowego. Oczywiście również mleko roślinne jest odpowiednim wyborem. Białko zwierzęce z powodzeniem zastąpi tofu, a także soja.
Samodzielne komponowanie posiłków może być trudne, nawet jeśli przechodząc na wegetarianizm udasz się do dietetyka, aby ustalił Ci dietę i przykładowy jadłospis. Z czasem bowiem konieczne jest jego ubogacanie, gdyż żywienie się stale tymi samymi produktami, przygotowanymi w ten sam sposób byłoby dość monotonne. Dlatego mamy dla Was dobrą radę. Catering wegetariański może być dobrą opcją dla zabieganych i tych, którzy chcą poszukać inspiracji w swojej kuchni dla jaroszy. Potrawy są różnorodne i odpowiednio zbilansowane, dlatego na pewno nie zabraknie w diecie żadnych składników odżywczych.
Warto zauważyć, że z cateringu wegetariańskiego możesz skorzystać również organizując imprezę w stylu fit dla swoich znajomych. Na pewno chętnie skosztują nowych smaków, a być może zainspiruje ich to do stopniowej zmiany diety.