Aby zachować walory odżywcze i smakowe warzyw należy je dobrze kupić i prawidłowo przechowywać.
Kupowanie warzyw
Podczas zakupów trzeba zwrócić uwagę na następujące praktyczne zasady:
w sezonie kupuj warzywa uprawiane w naszym kraju
podczas zakupu skup się na naturalnych uprawach
zwracaj uwagę na stan i jakość towaru
dotykaj warzyw, poprzez dotyk ocenisz ich jędrność
nie kupuj zbyt dojrzałych produktów
Przechowywanie
Praktyczne wskazówki:
miejscem warzyw w lodówce jest dolna szuflada
wyłóż tę część lodówki ręcznikiem papierowym, który chłonie wilgoć
nie przechowuj warzyw w workach foliowych
nie trzymaj zepsutych warzyw z innymi
warzywa paczkowane spożywaj zgodnie z terminem przydatności
warzywa poza lodówką przechowuj w torbie papierowej z otworami lub w koszykach wiklinowych przykrytych ściereczką, ziemniaki w szafie
Odpowiednio przechowywane warzywa zachowają na dłużej swe cenne właściwości i zapewnią Tobie i twoim bliskim zdrowie przez cały rok.