
Suplementacja a zdrowie, czyli witaminy w pigułkach
Które desery można jeść bez wyrzutów sumienia, będąc na diecie? Jakie ciasta są zdrowe i mają mało kalorii? Przedstawiamy najlepsze pomysły na dietetyczne desery, które warto wypróbować w domu!
Składniki:
Spód ciasta:
Wierzch ciasta:
Dodatkowe składniki:
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki na spodnie ciasto oraz osobno na jego wierzch i odstaw na bok. Pokrój jabłka na mniejsze kawałki i wymieszaj z miodem i cynamonem, a następnie lekko przesmaż. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozsmaruj na nim ciasto i ułóż na nim jabłka. Zapiekaj 15 minut w temperaturze około 180 stopni. Na zapieczone jabłka wyłóż wierzch ciasta i piecz maksymalnie 15 minut w temperaturze 150 – 180 stopni, aż się zarumieni.
Po upieczeniu ciasta ostudź szarlotkę i posmaruj jej wierzch serkiem waniliowym (lub budyniem) oraz oprósz wiórkami. Gotowe!
Składniki:
Przygotowanie:
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudź. Ubij śmietankę i dodaj do niej cukier puder. Miksuj całość na małych obrotach, dodając serek waniliowy, a następnie ostudzoną żelatynę. Masę serową wylej na tortownicę i wstaw na kilka godzin do lodówki. Gdy torcik stężeje, udekoruj go kawałkami pomarańczy, możesz również udekorować go na wpół stężałą galaretką dowolnego rodzaju.
Składniki:
Przygotowanie:
Wymieszaj mleko kokosowe z syropem z agawy i nasionami chia. Przelej do czterech szklanek i odstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia zmiksuj mango i dolej do puddingu. Gotowe!
Składniki:
Przygotowanie:
Przekrój gruszki na pół i wykrój gniazda nasienne. Wyłóż owoce na papierze do pieczenia i polej olejem kokosowym. Piecz około 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni. W międzyczasie możesz przygotować sos: podgrzej mleko kokosowe i dodaj nasiona chia, wymieszaj. Po przestudzeniu dodaj miód (lub syrop z agawy jako zamiennik dla miodu). Upieczone gruszki podawaj polane sosem i posypane orzechami włoskimi.