Owoce acerola – dlaczego warto je jeść?

76
Owoce acerola - dlaczego warto je jeść?

Owoce acerola, czyli inaczej Wiśnia z Barbados to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Owoc ten jest prawdziwą skarbnicą witaminy C. Jakie jeszcze inne właściwości ma acerola? Dlaczego warto ją spożywać? Zapraszamy do lektury!

Owoce acerola – co to takiego?

Acerola, inaczej wiśnia z Barbados to roślina, wiecznie zielony krzew, który rośnie na terenie Ameryki Środkowej. Ze względu na ogromne właściwości lecznicze, acerola jest bardzo popularna w medycynie naturalnej. W Polsce roślina ta jest dostępna w postaci sproszkowanego ekstraktu, soku lub tabletek do ssania, lub połykania.

Owoce acerola – skarbnica witaminy C

Acerola to owoc o najwyższej zawartości naturalnej witaminy C. Najwięcej witaminy C mają zielone owoce, spożycie 3 sztuk może pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego na witaminę C! Sok z aceroli ma więcej witaminy C niż owoce dzikiej róży, gujawa, czarna porzeczka i jarmuż.

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, owoce acerolą mogą:

  • Wspomagać odporność organizmu
  • Poprawić pracę układu nerwowego
  • Zwiększyć przyswajanie żelaza
  • Zmniejszyć uczucie zmęczenia
  • Zwiększyć siły witalne i wesprzeć organizm podczas okresów osłabienia
  • Wspomóc leczenie siniaków, krwawiące dziąsła
  • Pomóc z dolegliwościami bólowymi mięśni i stawów
  • Wzmocnić naczynia krwionośne

Owoce acerola – inne właściwości

Owoce acerola są stosowane wspomagająco przy leczeniu anemii, ospy, dolegliwości wątroby oraz płuc. Roślina ta ma bardzo silne właściwości antybakteryjne oraz zawiera dwa cenne przeciwutleniacze – karotenoidy i antocyjany, które:

  • Poprawiają pracę układu krążenia
  • Obniżają ciśnienie
  • Zmniejszają ryzyko udaru mózgu
  • Zapewniają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku
  • Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe
  • Poprawiają wygląd skóry
  • Wspomagają leczenie trądziku
  • Opóźniają pojawienie się zmarszczek

Acerolę warto dodać do diety w przypadku osłabienia organizmu, niedoborów witaminy C oraz w sytuacji, gdy jesteśmy narażeni na duży stres. Można ją stosować, by podnieść wydolność fizyczną, wzmocnić naczynia krwionośne oraz poprawić zdrowie dziąseł, kości i chrząstek, a także wygląd skóry. Owoce acerola są polecane również w okresie jesienno-zimowym, by poprawić odporność immunologiczną organizmu w czasie przeziębienia lub grypy.

Acerolę można dodawać do koktajli, soku, jogurtu lub dawkować w postaci tabletek Nie należy przekraczać dawki większe, niż 2 płaskie łyżeczki na dzień!