Owoce – ich zalety i możliwe wady

26
Owoce - ich zalety i możliwe wady

Choć zalety spożywania owoców są niezaprzeczalne, specjaliści zalecają ich ograniczenie. Dlaczego?

Atuty spożywania owoców

Owoce są źródłem:

 niezbędnych witamin np. A, C, E
 substancji odżywczych
 związków mineralnych, błonnika
 zapobiegają zaparciom
 wzmacniają odporność
 stosuje się w profilaktyce chorób np. nowotworowych

Owoce - ich zalety i możliwe wady

Dlaczego trzeba ograniczyć spożycie owoców?

Ograniczenie jedzenia owoców związane może być z następującymi uwarunkowaniami:

 nietolerancją fruktozy, która powoduje alergie pokarmowe (morele, wiśnie, nektaryny, brzoskwinie, gruszki, śliwki i melony)
 zaburzeniami funkcjonowania pracy nerek (suszone morele, banany, kiwi czy melony ze względu na potas)
 kwasy zawarte głównie w owocach cytrusowych rozpuszczają szkliwo ( uwaga na zęby)
  chorzy na cukrzycę powinni jeść codziennie owoce, które muszą być podzielone na mniejsze porcje
 cytrusy mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami

Owoce - ich zalety i możliwe wady

Pamiętaj, jemy owoce codziennie, ale znając ich właściwości robimy to rozsądnie.