Choć zalety spożywania owoców są niezaprzeczalne, specjaliści zalecają ich ograniczenie. Dlaczego?
Atuty spożywania owoców
Owoce są źródłem:
- niezbędnych witamin np. A, C, E
- substancji odżywczych
- związków mineralnych, błonnika
- zapobiegają zaparciom
- wzmacniają odporność
- stosuje się w profilaktyce chorób np. nowotworowych
Dlaczego trzeba ograniczyć spożycie owoców?
Ograniczenie jedzenia owoców związane może być z następującymi uwarunkowaniami:
- nietolerancją fruktozy, która powoduje alergie pokarmowe (morele, wiśnie, nektaryny, brzoskwinie, gruszki, śliwki i melony)
- zaburzeniami funkcjonowania pracy nerek (suszone morele, banany, kiwi czy melony ze względu na potas)
- kwasy zawarte głównie w owocach cytrusowych rozpuszczają szkliwo ( uwaga na zęby)
- chorzy na cukrzycę powinni jeść codziennie owoce, które muszą być podzielone na mniejsze porcje
- cytrusy mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami
Pamiętaj, jemy owoce codziennie, ale znając ich właściwości robimy to rozsądnie.
Jak zadbać o zdrowie? Musisz przede wszystkim skontaktować się z odpowiednim specjalistą, który powie ci na jakie badania należy się wybrać. Następnie oceni wyniki. Świetnym rozwiązaniem będzie także edukowanie się. Zaopatrz się w książki o tematyce zdrowotnej, a także czytaj blogi specjalistów z poszczególnych dziedzin.