Owoce – ich zalety i możliwe wady

49
Owoce - ich zalety i możliwe wady

Choć zalety spożywania owoców są niezaprzeczalne, specjaliści zalecają ich ograniczenie. Dlaczego?

Atuty spożywania owoców

Owoce są źródłem:

  • niezbędnych witamin np. A, C, E
  • substancji odżywczych
  • związków mineralnych, błonnika
  • zapobiegają zaparciom
  • wzmacniają odporność
  • stosuje się w profilaktyce chorób np. nowotworowych

Owoce - ich zalety i możliwe wady

Dlaczego trzeba ograniczyć spożycie owoców?

Ograniczenie jedzenia owoców związane może być z następującymi uwarunkowaniami:

  • nietolerancją fruktozy, która powoduje alergie pokarmowe (morele, wiśnie, nektaryny, brzoskwinie, gruszki, śliwki i melony)
  • zaburzeniami funkcjonowania pracy nerek (suszone morele, banany, kiwi czy melony ze względu na potas)
  • kwasy zawarte głównie w owocach cytrusowych rozpuszczają szkliwo ( uwaga na zęby)
  • chorzy na cukrzycę powinni jeść codziennie owoce, które muszą być podzielone na mniejsze porcje
  • cytrusy mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami

Owoce - ich zalety i możliwe wady

Pamiętaj, jemy owoce codziennie, ale znając ich właściwości robimy to rozsądnie.

Jak zadbać o zdrowie? Musisz przede wszystkim skontaktować się z odpowiednim specjalistą, który powie ci na jakie badania należy się wybrać. Następnie oceni wyniki. Świetnym rozwiązaniem będzie także edukowanie się. Zaopatrz się w książki o tematyce zdrowotnej, a także czytaj blogi specjalistów z poszczególnych dziedzin.