fraza: przepisy na jesienne warzywa
Co można przyrządzić z cukinii, dyni, kabaczków i pomidorów? Jak ciekawie podać warzywa sezonowe i jeść zdrowo? Poznaj najlepsze przepisy na jesienne warzywa!
Przepisy na jesienne warzywa – pomysły na dania z cukinii
Cukinia to smaczne warzywo, które ma ogromny potencjał kulinarny. Cukinie można marynować, grillować i podawać zapiekane lub faszerowane mięsem. Z cukinii możesz też przyrządzić na obiad:
- Placki (na wzór placków ziemniaczanych)
- Leczo (w wersji mięsnej lub wegetariańskiej)
- Kotlety (z dodatkiem kaszy jaglanej)
Przepisy na jesienne warzywa – najciekawsze sezonowe inspiracje
Jeśli szukasz ciekawych pomysłów i interesują Cię przepisy na jesienne warzywa, takie jak dynia, buraki i kabaczki, wypróbuj koniecznie poniższe przepisy!
Curry z dynią i kurczakiem
Składniki:
- Filet z kurczaka
- 300 g dyni
- 1 mały batat lub ziemniaki
- Jabłko
- Pół cebuli
- Puszka krojonych pomidorów
- Cukinia
- 2 łyżki pasty curry
- Sok z limonki
- Puszka mleka kokosowego
- Przyprawy: imbir, czosnek, bazylia, sól, pieprz, chilli
Przygotowanie:
Na osobnych patelniach należy usmażyć kurczaka oraz warzywa (ziemniaki, jabłko, dynię, cebulę). Do warzyw dodajemy pastę curry i doprawiamy imbirem i czosnkiem, a następnie smażymy na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe i dodajemy pomidory oraz cukinię, a także usmażonego kurczaka. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy sok z limonki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie można podawać z ryżem lub makaronem, przyprawione listkiem kolendry.
Pierś kacza z kaszą i pieczonymi burakami
Składniki:
- Kasza gryczana
- 4 piersi z kaczki
- 4 buraki
- Masło, cukier, ocet
Przygotowanie:
Buraki należy owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez 2 godziny. Upieczone buraki należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier, karmelizujemy, dodajemy buraki i zalewamy octem. Aby zagęścić sos, dodajemy masło. Kacze piersi układamy na patelni skórą do dołu i smażymy z obu stron tak, by skórka zrobiła się chrupiąca. Następnie wkładamy do piekarnika na 10 minut i pieczemy w 200 stopniach. Po upieczeniu drób należy pokroić w plastry i podawać z burakami, kaszą i buraczanym sosem.