Przepisy na jesienne warzywa – 5 zdrowych potraw

24
Przepisy na jesienne warzywa - 5 zdrowych potraw

fraza: przepisy na jesienne warzywa

Co można przyrządzić z cukinii, dyni, kabaczków i pomidorów? Jak ciekawie podać warzywa sezonowe i jeść zdrowo? Poznaj najlepsze przepisy na jesienne warzywa!

Przepisy na jesienne warzywa – pomysły na dania z cukinii

Cukinia to smaczne warzywo, które ma ogromny potencjał kulinarny. Cukinie można marynować, grillować i podawać zapiekane lub faszerowane mięsem. Z cukinii możesz też przyrządzić na obiad:

  • Placki (na wzór placków ziemniaczanych)
  • Leczo (w wersji mięsnej lub wegetariańskiej)
  • Kotlety (z dodatkiem kaszy jaglanej)

Przepisy na jesienne warzywa – najciekawsze sezonowe inspiracje

Jeśli szukasz ciekawych pomysłów i interesują Cię przepisy na jesienne warzywa, takie jak dynia, buraki i kabaczki, wypróbuj koniecznie poniższe przepisy!

Curry z dynią i kurczakiem

Składniki:

  • Filet z kurczaka
  • 300 g dyni
  • 1 mały batat lub ziemniaki
  • Jabłko
  • Pół cebuli
  • Puszka krojonych pomidorów
  • Cukinia
  • 2 łyżki pasty curry
  • Sok z limonki
  • Puszka mleka kokosowego
  • Przyprawy: imbir, czosnek, bazylia, sól, pieprz, chilli

Przygotowanie:

Na osobnych patelniach należy usmażyć kurczaka oraz warzywa (ziemniaki, jabłko, dynię, cebulę). Do warzyw dodajemy pastę curry i doprawiamy imbirem i czosnkiem, a następnie smażymy na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe i dodajemy pomidory oraz cukinię, a także usmażonego kurczaka. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy sok z limonki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie można podawać z ryżem lub makaronem, przyprawione listkiem kolendry.

Pierś kacza z kaszą i pieczonymi burakami

Składniki:

  • Kasza gryczana
  • 4 piersi z kaczki
  • 4 buraki
  • Masło, cukier, ocet

Przygotowanie:

Buraki należy owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez 2 godziny. Upieczone buraki należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier, karmelizujemy, dodajemy buraki i zalewamy octem. Aby zagęścić sos, dodajemy masło. Kacze piersi układamy na patelni skórą do dołu i smażymy z obu stron tak, by skórka zrobiła się chrupiąca. Następnie wkładamy do piekarnika na 10 minut i pieczemy w 200 stopniach. Po upieczeniu drób należy pokroić w plastry i podawać z burakami, kaszą i buraczanym sosem.