
Suplementacja a zdrowie, czyli witaminy w pigułkach
Tkankę tłuszczową, która występuje w naszym organizmie, można podzielić na dwa rodzaje, jest to tkanka tłuszczowa brunatna i biała. Jaka jest ich rola w organizmie? Która z nich to dobry tłuszcz? Zapraszamy do lektury!
Tkanka tłuszczowa to składnik naszego ciała, który jednoznacznie kojarzy się z nadwagą, chorobami metabolicznymi, cukrzycą i nie najlepszym stanem zdrowia. Nie wszystkie rodzaje tkanki tłuszczowej stanowią jednak zły tłuszcz, ponieważ tkanka tłuszczowa brunatna i biała mają zupełnie różne właściwości i pełnią różne role w naszym organizmie.
Zadania tkanki tłuszczowej w ludzkim ciele to między innymi:
Tkanka tłuszczowa wpływa również na metabolizm oraz odporność immunologiczną.
Tkanka tłuszczowa biała to tzw. zły tłuszcz. To tkanka, która magazynuje energię w postaci lipidów i przyczynia się do nadmiernego zwiększania masy ciała. Jej zadaniem jest magazynowanie materiału zapasowego, wytwarzanie i rozkład lipidów oraz produkcja hormonów, takich jak na przykład adiponektyna. Nadmierna ilość białej tkanki tłuszczowej w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych oraz cukrzycy. Tkanka ta inaczej jest nazywana tkanką żółtą, można ją spalić w czasie intensywnych ćwiczeń fizycznych.
Tkanka tłuszczowa brunatna to tzw. dobry tłuszcz. Jest to tkanka aktywna metabolicznie, a jej główne zadanie polega na termoregulacji – utrzymywaniu prawidłowej temperatury ciała. Najwięcej brunatnej tkanki tłuszczowej występuje w wieku niemowlęcym, znajduje się ona głównie między łopatkami, nerkami i w okolicy dużych tętnic.
Brunatna tkanka tłuszczowa posiada zdolność do wytwarzania energii i pomaga w walce z cukrzycą i otyłością. Aby ją rozbudować w organizmie, należy dbać o aktywności fizyczne oraz zbilansowaną dietę. Przemiana białej tkanki tłuszczowej w jej brunatną odmianę zachodzi dzięki hormonowi – iryzynie. Ilość brunatnej tkanki tłuszczowej w organizmie można zwiększyć również poprzez ekspozycję na działanie niskich temperatur.