
Suplementacja a zdrowie, czyli witaminy w pigułkach
Zioła i przyprawy to bardzo ważny element diety, który nie tylko poprawia smak oraz wygląd potraw, ale i korzystnie wpływa na ludzki organizm. Które zioła w diecie warto stosować? Jak wykorzystać w pełni ich potencjał i właściwości? Zapraszamy do lektury!
Aby skutecznie pozbyć się nadmiaru kilogramów, można urozmaicić dietę o zioła, które działają moczopędnie i odtruwająco na organizm, poprawiając przemianę materii. Zioła w diecie, które wspomogą proces odchudzania, to między innymi:
Dodatkowo można dodawać do potraw przyprawy aktywizujące układ pokarmowy, takie jak majeranek, imbir, bazylia, anyż, oregano, chilli, kolendra oraz tymianek. Warto wypróbować specjalnie przygotowane mieszanki poprawiające trawienie oraz regularnie ćwiczyć, by zwiększyć efektywność diety.
Jeśli cierpimy na grypę lub doskwiera nam przeziębienie, w wyleczeniu choroby mogą być pomocne napary z maliny, czarnego bzu, szałwii oraz cynamonu. Szałwię można pić lub stosować do płukania gardła, by skutecznie rozprawić się z anginą.
Zioła, które uspokoją umysł, ukoją nerwy i są pomocne w walce z bezsennością oraz stresem, to melisa, passiflora, chmiel oraz kwiat lipy. Wśród nich najsilniejsze działanie ma passiflora, należy więc zachować umiar w jej stosowaniu. Zioła uspokajające należy przyjmować wieczorem, ponieważ mogą działać nasennie.
Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia miażdżycy, warto regularnie pić napary z ziół, które wspomagają przepływ krwi w organizmie i pobudzają krążenie. Tego typu właściwości ma między innymi rozmaryn, sosna, jałowiec, głóg oraz mięta.
Aby poprawić pracę układu hormonalnego, warto stosować takie zioła, jak arcydzięgiel chiński, koper włoski, korzeń maca lub serdecznik pospolity. Rośliny te mogą pomóc w łagodzeniu dolegliwości związanych z menopauzą, nieregularnymi miesiączkami oraz zaburzeniami związanymi z nieprawidłową pracą tarczycy.
Zioła działają najskuteczniej, gdy są przechowywane w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w suchym i przewiewnym miejscu. Do potraw najlepiej dodawać je pod koniec gotowania, natomiast jeśli przygotowujemy zioła w postaci naparu, należy je parzyć pod przykryciem i spożyć w ciągu kilku godzin od przygotowania.